вівторок, 2 жовтня 2012 р.

Ключові поняття теми: Віруси та методи боротьби з ними.

Ключові поняття теми: "Віруси та методи боротьби з ними."  
 Із загальної точки зору комп'ютерні віруси являють собою програми, які мають здатність до прихованого розмноження у середовищі операційної системи за допомогою включення у код, що виконується, (програми, компоненти операційної системи, пакетні файли, текст, що компілюється, тощо) своєї, можливо модифікованої копії, яка зберігає здатність до подальшого розмноження.
За способом зараження більшість комп'ютерних вірусів можна підрозділити на два класи: файлові та бутові віруси.
На теперішній час існує близько 6000 вірусів та їх варіацій, які у медичній та комп'ютерній вірусології звуться штамами. Підраховано, що кожного дня зараз з'являється у середньому 57 нових вірусів. Зауважимо також, що приблизно з 1990р. сумнівна пальма першості у написанні та розповсюдженні вірусів перейшла до горе-програмістів колишнього СРСР, а в наш час до країн, що утворилися на його території.

     Файлові віруси
Вірус VIENNA (Відень)
Інші назви вірусу: 648, Restart (перезавантаження), Time Bomb (часова бомба) та ін.

     Вірус BLACK FRIDAY (Чорна п'ятниця)
Інші назви вірусу: Israeli Virus (ізраїльський вірус), Ierusalem (Єрусалим), Black Hole (чорна дірка) та ін.

     Бутові віруси
Вірус PING PONG (назва не потребує перекладу)
Інші назви вірусу: Italian Bouncing (італійський стрибунець), Ball (м'ячик).

      Вірус STONED (Закам'янілий)
 Інша назва вірусу: Marijuana (Маріхуана).
 Вірус BRAIN (Мозок)

Засоби боротьби з комп'ютерними вірусами

Не можна дати 100% гарантії від зараження вірусами комп'ютера, на якому ви працюєте. В той же час виконання наступних правил принаймні суттєво зменшить ймовірність тяжких наслідків.
• Регулярно робіть резервні копії важливих файлів та системних областей диска (утиліта П.Нортона Rescue, архіватори, утиліти MS-DOS Backup, Replace і т.п.). Якщо ви розробляєте власний програмний продукт, ведете базу даних тощо, візьміть за правило зберігати на окремих магнітних носіях результати своєї праці наприкінці робочого дня! Врешті-решт може просто серйозно відмовити обладнання і ви не зможете дістатися своєї інформації.
 • Якщо хтось із ваших колег демонструє на вашому комп'ютері свій продукт або ви встановлюєте нове програмне забезпечення, обов'язково перевірте його антивірусними засобами. Намагайтеся використовувати тільки законні шляхи одержання програм. Зауважимо, однак, що відомі випадки, коли і більш-менш серйозні фірми (звичайно, не злонавмисно) розповсюджували заражений продукт. Якщо ж ви працюєте на ПК "колективного користування", то перевірка комп'ютера на зараженість на початку вашого сеансу обов'язкова!
 • Для діагностування чи лікування вашого комп'ютера використовуйте тільки відомі програми, які добре зарекомендували себе. До їх числа відносяться в першу чергу ті, про які мова буде йти далі. Ще раз підкреслимо, що кожного дня з'являється у середньому 57 нових вірусів. Отже, ви повинні подбати про те, щоб у вас завжди були нові версії антивірусних програм!
 • При лікуванні комп'ютера від вірусів використовуйте чисту операційну систему, завантажуючи її з дискети. Але ж і тут, як ми казали вище, вірус може вас обманути. Захищайте дискети від записування, якщо є хоча б мала ймовірність зараження!.
 • Сучасні антивірусні програми добре документовані. У відповідних файлах, що постачаються разом із цими програмами, міститься опис усіх вірусів, з якими вони борються. Прочитайте ці файли! Ви будете мати більш повне уявлення про небезпеку, що загрожує вам і вашому комп'ютеру.

1 коментар:

  1. Дякую за чудову роботу!
    Єдине зауваження по лаб. Немає Ваших коментарів у блогах інших студентів. Але, можливо, я ще не всі прочитала...

    ВідповістиВидалити